Open/Close Menu Издателството на децата. И техните родители.
hrisi

Не само защото приюти няколко наши премиери! Не само защото е скъп приятел на Издателство Рибка! Не само защото смятаме, че е чудесен човек! Но и заради смелостта да създаде в нашия град едно вълшебно пространство за деца решихме да помолим Христина Машкова да ни даде интервю!

Хриси, какво точно е Серендипити за теб?

Често се шегувам, че Серендипити е четвъртото ми детенце. Нещо, което много силно и винаги съм искала, нещо, за което не съм си представяла, че имам смелостта и готовността да случа, точно в този момент, но въпреки всичко е факт и то какъв! Начинание, в което виждам смисъл, потенциал, влагам много сили, енергия и обич, и се надявам хората – деца, родители, учители, бизнес организации, които се докосват до него, да усещат и виждат всичко това. Накратко – нещо прекрасно – място за събития, общуване, хора, оптимистично и позитивно настроени и случващи промяната, търсещи, интересуващи се, усмихващи се!

Защо реши да създадеш Серендипити, а не магазинче за хранителни стоки например?

Защото смятам, че е дошъл моментът. Защото има смисъл. Защото има нужда от подобно място и подобна информация – алтернативни методи на общуване и преподаване, място за срещи, за общности, защитена и вдъхновяваща среда, в която всеки се чувства уютно и комфортно, всеки е приет и получава информацията, от която има нужда.

Как протича един ден в Серендипити?

Различно. Понякога е шумно и изпълнено с дечица на всякаква възраст. Друг път е тихо и по-сериозно, тъй като се провежда бизнес семинар или събитие. Има дни за танци, дни, в които звучи пианото, арт работилници за малки и големи, дни за прекрасни и различни нетрадиционни рождени дни. Шарено, пъстро, цветно, но винаги позитивно. Прави ни впечатление общата и еднаква реакция на всички, дошли за първи път в Серендипити. Всички са искрено въодушевени от средата и обстановката и твърдят, че „усещат нещо“ и се чувстват спокойно и вдъхновено.

Знаем, че на английски „serendipity” означава нещо като щастлива случайност. Кое е най-голямото „серендипити”, което ти се е случвало?

Вярвам, че всяко нещо в живота ти се случва с някаква цел и ти показва нещо. Старая се да гледам на целия ми живот и на всичко, което ми се случва, като на „серендипити“. Изключително щастлива съм от личния и професионалния ми път до момента, трите ми дечица, преподаването, възможностите. Да, има много трудности, много болезнени уроци, но ако в даден момент не стигнеш „дъното“ няма да знаеш от къде си тръгнал и колко неограничени възможности имаш.

Какво да очакваме от Серендипити занапред?

Много успешно премина първият ни форум, представящ алтернативните училища в София – Форум „Нови и действащи алтернативи в образованието“. На голям интерес и силно положителна обратна връзка се радваше и организираният от нас дебютен обучителен семинар за бъдещи жени предприеамачи „Бизнес мама“. Надяваме се чрез този формат да помогнем на много жени да реализират мечтите си и да достигнат финансова сигурност и независимост, оставайки близо до семейството си. Смятаме да продължим със собствени събития, предлагащи една различна гледна точка, да си партнираме с организации и компании, които случват промяната, да предлагаме различни и атрактивни зали за събития и нетрадицонни рождени дни. През лятото успешно стартирахме целодневни занимания за деца от 5 до 12 години – СлънцеТърсачи, с акцент занимания на открито (басейн, езда, преходи), забавен английски, арт занимания. Предстои ни лятна академия по предприемачество за деца. Скоро ще обявим и началото на редовните ни сугестопедични курсове за възрастни.

А какво никога да не очакваме?

Компромис с личните ни принципи и бизнес етика.

На какво събитие мечтаеш да си домакин в Серендипити?

На TED събитие с акцент и фокус деца и родителство.

Колко прави 5+7?

Зависи от гледната точка. Няма грешен отговор. Колкото стигат мечтите ти.