Уж сме много симпатични, добронамерени и сговорчиви. Уж сме се събрали да работим, да свършим нещо полезно и важно, нещо интересно. А ето че конфликтът ни дебне и зад най-чистата кауза. Всички знаем колко е неприятно да сме въвлечени в ненужни спорове на работното си място. Спорове, които не водят до добри решения, а се състоят само в това всеки да налага мнението си. Да, неслучайно в обявите за работа толкова често се изисква „кандидатите да умеят да работят в екип“. Но тъй или иначе почти целият ни живот се състои от работа в екип! Умението да се разбираш с околните е от основно значение за спокойния и щастлив живот. Да чуваш другия, той да чува теб, заедно да сте способни на повече – това е важно не само в офиса, но и у дома. За съжаление, май точно в общуването се представяме най-зле. И май въпреки цялата тази работа в екип, все още не сме развили достатъчно добри умения… И май просто се давим в една каша от взаимоотношения, където все някой е крив, а друг – прав.

Децата също непрекъснато са в екип – вкъщи, в училище, в детската градина, на площадката. И докато при възрастните навиците за мислене и реакция са доста трудни за промяна, то при децата тези навици все още се изграждат. И няма ли да е чудесно, ако им помогнем да развият способност да мислят, общуват и реагират по един здравословен, градивен и безконфликтен начин? Да използват силата на ума си, за да разбират емоциите си? Да подхождат креативно към проблемите, вместо да стоят в ступор пред тях? О, да!

Както знаете, издателство „Рибка“ обича да предлага не само забавни и интересни книжки за децата, но и четива, които ще им донесат реална полза – и в момента, и в бъдеще. Точно такава е новата поредица „Лиско Лис и приятели“, която ще ви представим на 13 април в „Студио 5“.

Влюбихме се в идеята и в текстовете още при първия прочит! Освен че са остроумни и много забавни, тези книжки помагат на децата да успокояват страховете си, да проявяват повече разбиране към себе си и другия, да гледат отвъд привидното.

Авторът на поредицата е Слави Стоев – човек с много интересна професия.

„В работата си аз се стремя да помагам на възрастни хора да повишат качеството си на професионален живот и работно щастие. В огромен процент от случаите това става чрез усъвършенстване на различни техни умения за осъзнаване и управление на вътрешният им свят, по-правдоподобна оценка и разбиране на околните и развиване на умения за ефективно взаимодействие с другите.“ – казва той.

Но ние го виждаме като един симпатяга, който помага на хората, работещи в екип, да не се карат! Освен че доста е учил, Слави доста е и видял. Натрупал е ценно количество впечатления относно това как възникват конфликтите. Тези свои впечатления е решил да споели с децата чрез историите за Лиско Лис. В тях има лисици, но не и Кума Лиса. Има вълци, но не и Кумчо Вълчо. Има зайци, но не и Зайо Байо. Това са съвременни разкази с много хумор и мъдрост. И ние нямаме търпение да ви ги покажем.

А дотогава не забравяйте, че и двама човека са достатъчни, за да се скарат, но и толкова – за да се обичат!