Блог

„Отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство“ – д-р Зорка Угринова, МЦ Фитолек 07.04.2021 12:27:10

„Отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство“ – д-р Зорка Угринова, МЦ Фитолек

Как бихте обяснили на незапознат родител какво означава да се лекува дете с хомеопатия?

Нежно, щадящо за детския организъм лечение с лекарства от природни източници. Хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти и могат да се дават на дете от първия ден след раждането, без противопоказания и странични ефекти. Те са подходящи за деца с алергии и стомашен рефлукс, например. Хомеопатията има бърз ефект в остри състояния при децата като повишена температура, гърлобол, хрема и кашлица, стомашно-чревно разстройство и т.н. И най-важното е, че хомеопатията може да се използва и с профилактична цел при деца и възрастни.

Кой е най-масово разпространеният мит за хомеопатията?

Според мен най-големият мит в тази област е, че хомеопатия може да се практикува от нелекар. Само лекар би могъл да постави точна диагноза, да прецени здравословното състояние на пациента, да назначи изследвания на кръв, урина, рентген, микробиология и т.н. и да предложи лечение – антибиотично, хирургично, физиотерапевтично, хоспитализация, хомеопатия и т.н. Кой пациент би завел детето си при инженер, химик, строител и да повери здравето му на такъв „хомеопат“! Преди време в Пловдив видях визитка, на която пишеше „Таксиметров шофьор и хомеопат“. Звучи абсурдно, нали?

Според вас кое разболява децата?

Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Като лекар мога да изброя вируси, микроби, замърсения ни град, студеното време и т.н., но като хомеопат смятам, че отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство. Дори щастливи събития в семейството като раждането на второ дете, например, може да се окаже разболяващ фактор за по-голямото дете, както и тръгването в детско заведение, смяна на града по местоживеене или дори смяна на училището също са определящи за здравето на децата.

А има ли такова нещо като настинка? Възможно ли е наистина, ако едно дете е по-леко облечено или яде сладолед в студено време, да се разболее?

Всичко зависи от имунната защита на детето. Най-важното е всяко дете да бъде закалявано още от бебешка възраст. Родителите да не прекаляват с грижи за топло обличане и пазене на малките деца, защото така допринасят детският организъм да бъде по-податлив на разболяване през зимните месеци.

Ако трябва да дадете само един, най-важен, съвет на родителите, за да е здраво детето им, какъв би бил той?

Доверете се на хомеопатията.

Какво да очаква един родител, на когото предстои за първи път да ви посети с детето си?

Хомеопатичният преглед включва в себе си клиничен преглед на детето с оглед, преслушване, преглеждане на гърло, коремче, ушички и т.н., както при всеки стандартен лекарски преглед. Лекарят хомеопат провежда подробен разговор с родителите за здравословното състояние на детето от раждането му до момента на прегледа, от какво и как боледува, какви лекарства е приемало, има ли алергии, провеждани ли са лабораторни изследвания и т.н. Взимат се под внимание и някои особености от характера и поведението на децата, как се адаптират в детски колективи, какъв е нощният им сън, какви са отношенията с родителите, с другите деца в семейството и т.н.

Кога хомеопатията действа най-ефикасно при лечение на дете?

Хомеопатичното лечение винаги е подходящо и ефикасно при деца. Важно е да се отбележи, че при остри състояния като гърлобол, повишена температура, кашлица и хрема хомеопатията е най-резултатна, когато се започне още при първите симптоми. В тези случаи резултатът е налице още през първите 24 часа от започване на хомеопатичните лекарства. Особено ефикасна е хомеопатията и като профилактика: при често боледуващи деца, деца с алергии, атопичен дерматит, трета сливица и др. Тези деца приемат известно време подходящите хомеопатични лекарства и боледуват по-рядко, подобрява се дишането и състоянието на кожата им и т.н.

Има ли деца, за които не е подходящо хомеопатично лечение?

При деца с тежки неврологични или онкологични заболявания хомеопатията може да бъде само допълваща към общата им конвенционална терапия.

Какво или кой ви накара да се обърнете към хомеопатията?

Първите курсове по хомеопатия за лекари в страната започнаха, точно когато завършвах обучението си по медицина. С колегите от випуска решихме, че това е нещо ново и ще разшири познанията ни като лекари и сякаш тогава любопитството към този нов лечебен метод беше водещо. Не съм се съмнявала в ползата от това обучение и още от първите семинари усетих различния подход към пациента, които хомеопатията предлага, различното възприятие за болест, диагноза и лечение. Така се случи, че тогава настъпиха и промените в здравеопазването, създадоха се практиките на общопрактикуващите лекари и аз предпочетох да се посветя на хомеопатията. От тогава изминаха вече почти 18 години. Днес мога да кажа, че хомеопатията превръща медицината в изкуство.

Кой е най-трудното при лечение на едно дете с хомеопатия?

Най-трудно се печели доверието на пациента. Много е фина границата между очакванията на пациента и реалните възможности на хомеопатията. Много често родителите задават въпроса „Кога да очаквам резултат?“ В хомеопатията е важно как организмът ще отговори на хомеопатичното лекарство. Хомеопатичното лекарство е просто сигнал за организма. Т.е. не самото лекарство води до резултат, а реактивността на детския организъм и собствените му възможности да се справи с проблема. И кога ще стане това, в много случаи не може да се предвиди. При лечение на хронични състояния като бронхиална астма, увеличена трета сливица, атопичен дерматит, нощно напикаване, заекване, тикове, хиперактивност, проблеми с концентрацията и т.н. трябва да има повече търпение от страна на родителите. Добрата новина е, че децата обикновено бързо реагират и нещата се случват бързо. Много се радвам, когато родителите се обаждат да ми благодарят за бързия и добър резултат от проведеното лечение. Доверието помежду ни се гради ежедневно.

А кое е най-трудното и кое – най-приятното във вашата работа?

Като всеки лекар най-трудно намирам време… за всичко. Бих искала да имам време за повече срещи с родители, които искат да научат нещо повече за хомеопатията или да участвам в проекти, които популяризират този метод на лечение. Считам, че хомеопатията е избор на интелигентните млади хора, които търсят най-безвредния начин за профилактика и лечение на своите деца и за себе си, разбира се. Много бих искала да имам възможността след време да напиша книга за децата, такива, каквито ги виждам чрез хомеопатията и да разкажа за най-приятното в тази професия – контактът ми с децата. Всъщност всеки хомеопатичен преглед на дете ме обогатява и си е едно малко приключение.

Ако имахте вълшебна пръчица, какво бихте променили?

Отношенията между родители и деца. Там е разковничето на всичко.

Д-р Зорка Угринова е специалист по обща медицина. В настоящия момент е частно практикуващ лекар в Медицински център „ФИТОЛЕК“, София. Тя е член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация /БМХО/ и главен редактор на хомеопатичния вестник „ACTA HOMEOPATHICA“. От десет години д-р Угринова е преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия по програми, одобрени от медицинските университети в страната. Тя е медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно–популярни здравни статии, публикувани в различни вестници и списания , участвала е в редица здравни телевизионни и радиопредавания. Д-р Угринова е медицински консултант на сп. „Моето бебе и аз“. Заедно с д-р Мариян Иванов са съавтори на книгите „ Ало, докторе. Бързи хомеопатични съвети.“ , „Трудните деца“ , „ Хомеопатия за деца и тийнейджъри“ и „Клинични случаи в хомеопатията“.

Коментирането на тази статия е ограничено

Интервю

Интервю

„Отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство“ – д-р Зорка Угринова, МЦ Фитолек

„Отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство“

Как бихте обяснили на незапознат родител какво означава да се лекува дете с хомеопатия?Нежно, щадящо за детския организъм лечение с лекарства от природни Как бихте обяснили на незапознат родител какво означава да се лекува дете с хомеопатия?Нежно, щадящо за детския организъм лечение с лекарства от природни 2021-04-07T12:27:11+03:00 „Отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство“ – д-р Зорка Угринова, МЦ Фитолек

<p><strong>Как бихте обяснили на незапознат родител какво означава да се лекува дете с хомеопатия?</strong></p> <p>Нежно, щадящо за детския организъм лечение с лекарства от природни източници. Хомеопатичните лекарства нямат странични ефекти и могат да се дават на дете от първия ден след раждането, без противопоказания и странични ефекти. Те са подходящи за деца с алергии и стомашен рефлукс, например. Хомеопатията има бърз ефект в остри състояния при децата като повишена температура, гърлобол, хрема и кашлица, стомашно-чревно разстройство и т.н. И най-важното е, че хомеопатията може да се използва и с профилактична цел при деца и възрастни.</p> <p><span id="more-1129"></span></p> <p><strong>Кой е най-масово разпространеният мит за хомеопатията?</strong></p> <p>Според мен най-големият мит в тази област е, че хомеопатия може да се практикува от нелекар. Само лекар би могъл да постави точна диагноза, да прецени здравословното състояние на пациента, да назначи изследвания на кръв, урина, рентген, микробиология и т.н. и да предложи лечение &ndash; антибиотично, хирургично, физиотерапевтично, хоспитализация, хомеопатия и т.н. Кой пациент би завел детето си при инженер, химик, строител и да повери здравето му на такъв &bdquo;хомеопат&ldquo;! Преди време в Пловдив видях визитка, на която пишеше &bdquo;Таксиметров шофьор и хомеопат&ldquo;. Звучи абсурдно, нали?</p> <p><strong>Според вас кое разболява децата?</strong></p> <p>Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Като лекар мога да изброя вируси, микроби, замърсения ни град, студеното време и т.н., но като хомеопат смятам, че отношенията между деца и родители са най-важни за здравето на цялото семейство. Дори щастливи събития в семейството като раждането на второ дете, например, може да се окаже разболяващ фактор за по-голямото дете, както и тръгването в детско заведение, смяна на града по местоживеене или дори смяна на училището също са определящи за здравето на децата.</p> <p><strong>А има ли такова нещо като настинка? Възможно ли е наистина, ако едно дете е по-леко облечено или яде сладолед в студено време, да се разболее?</strong></p> <p>Всичко зависи от имунната защита на детето. Най-важното е всяко дете да бъде закалявано още от бебешка възраст. Родителите да не прекаляват с грижи за топло обличане и пазене на малките деца, защото така допринасят детският организъм да бъде по-податлив на разболяване през зимните месеци.</p> <p><strong>Ако трябва да дадете само един, най-важен, съвет на родителите, за да е здраво детето им, какъв би бил той?</strong></p> <p>Доверете се на хомеопатията.</p> <p><strong>Какво да очаква един родител, на когото предстои за първи път да ви посети с детето си?</strong></p> <p>Хомеопатичният преглед включва в себе си клиничен преглед на детето с оглед, преслушване, преглеждане на гърло, коремче, ушички и т.н., както при всеки стандартен лекарски преглед. Лекарят хомеопат провежда подробен разговор с родителите за здравословното състояние на детето от раждането му до момента на прегледа, от какво и как боледува, какви лекарства е приемало, има ли алергии, провеждани ли са лабораторни изследвания и т.н. Взимат се под внимание и някои особености от характера и поведението на децата, как се адаптират в детски колективи, какъв е нощният им сън, какви са отношенията с родителите, с другите деца в семейството и т.н.</p> <p><strong>Кога хомеопатията действа най-ефикасно при лечение на дете?</strong></p> <p>Хомеопатичното лечение винаги е подходящо и ефикасно при деца. Важно е да се отбележи, че при остри състояния като гърлобол, повишена температура, кашлица и хрема хомеопатията е най-резултатна, когато се започне още при първите симптоми. В тези случаи резултатът е налице още през първите 24 часа от започване на хомеопатичните лекарства. Особено ефикасна е хомеопатията и като профилактика: при често боледуващи деца, деца с алергии, атопичен дерматит, трета сливица и др. Тези деца приемат известно време подходящите хомеопатични лекарства и боледуват по-рядко, подобрява се дишането и състоянието на кожата им и т.н.</p> <p><strong>Има ли деца, за които не е подходящо хомеопатично лечение?</strong></p> <p>При деца с тежки неврологични или онкологични заболявания хомеопатията може да бъде само допълваща към общата им конвенционална терапия.</p> <p><strong>Какво или кой ви накара да се обърнете към хомеопатията?</strong></p> <p>Първите курсове по хомеопатия за лекари в страната започнаха, точно когато завършвах обучението си по медицина. С колегите от випуска решихме, че това е нещо ново и ще разшири познанията ни като лекари и сякаш тогава любопитството към този нов лечебен метод беше водещо. Не съм се съмнявала в ползата от това обучение и още от първите семинари усетих различния подход към пациента, които хомеопатията предлага, различното възприятие за болест, диагноза и лечение. Така се случи, че тогава настъпиха и промените в здравеопазването, създадоха се практиките на общопрактикуващите лекари и аз предпочетох да се посветя на хомеопатията. От тогава изминаха вече почти 18 години. Днес мога да кажа, че хомеопатията превръща медицината в изкуство.</p> <p><strong>Кой е най-трудното при лечение на едно дете с хомеопатия?</strong></p> <p>Най-трудно се печели доверието на пациента. Много е фина границата между очакванията на пациента и реалните възможности на хомеопатията. Много често родителите задават въпроса &bdquo;Кога да очаквам резултат?&ldquo; В хомеопатията е важно как организмът ще отговори на хомеопатичното лекарство. Хомеопатичното лекарство е просто сигнал за организма. Т.е. не самото лекарство води до резултат, а реактивността на детския организъм и собствените му възможности да се справи с проблема. И кога ще стане това, в много случаи не може да се предвиди. При лечение на хронични състояния като бронхиална астма, увеличена трета сливица, атопичен дерматит, нощно напикаване, заекване, тикове, хиперактивност, проблеми с концентрацията и т.н. трябва да има повече търпение от страна на родителите. Добрата новина е, че децата обикновено бързо реагират и нещата се случват бързо. Много се радвам, когато родителите се обаждат да ми благодарят за бързия и добър резултат от проведеното лечение. Доверието помежду ни се гради ежедневно.</p> <p><strong>А кое е най-трудното и кое &ndash; най-приятното във вашата работа?</strong></p> <p>Като всеки лекар най-трудно намирам време&hellip; за всичко. Бих искала да имам време за повече срещи с родители, които искат да научат нещо повече за хомеопатията или да участвам в проекти, които популяризират този метод на лечение. Считам, че хомеопатията е избор на интелигентните млади хора, които търсят най-безвредния начин за профилактика и лечение на своите деца и за себе си, разбира се. Много бих искала да имам възможността след време да напиша книга за децата, такива, каквито ги виждам чрез хомеопатията и да разкажа за най-приятното в тази професия &ndash; контактът ми с децата. Всъщност всеки хомеопатичен преглед на дете ме обогатява и си е едно малко приключение.</p> <p><strong>Ако имахте вълшебна пръчица, какво бихте променили?</strong></p> <p>Отношенията между родители и деца. Там е разковничето на всичко.</p> <p><em>Д-р Зорка Угринова е специалист по обща медицина. В настоящия момент е частно практикуващ лекар в Медицински център &bdquo;ФИТОЛЕК&ldquo;, София. Тя е член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация /БМХО/ и главен редактор на хомеопатичния вестник &bdquo;ACTA HOMEOPATHICA&ldquo;. От десет години д-р Угринова е преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия по програми, одобрени от медицинските университети в страната. Тя е медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно&ndash;популярни здравни статии, публикувани в различни вестници и списания , участвала е в редица здравни телевизионни и радиопредавания. Д-р Угринова е медицински консултант на сп. &bdquo;Моето бебе и аз&ldquo;. Заедно с д-р Мариян Иванов са съавтори на книгите &bdquo; Ало, докторе. Бързи хомеопатични съвети.&ldquo; , &bdquo;Трудните деца&ldquo; , &bdquo; Хомеопатия за деца и тийнейджъри&ldquo; и &bdquo;Клинични случаи в хомеопатията&ldquo;.</em></p>

,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки