Блог

Интервю с Мартина Андонова, илюстраторът на “Двете Кралства” 05.04.2021 12:46:01

Интервю с Мартина Андонова, илюстраторът на “Двете Кралства”

Какво или кой ти даде увереност, за да решиш да рисуваш?

Рисуването е нещо като пътешествие, което поемаш. Знаеш какво искаш да ти се случи, но не можеш да бъдеш уверен как и какво ти предстои и дали изобщо ще стигнеш до желаната дестинация. Не съм била никога напълно уверена в решението си да рисувам. По-скоро имам силно желание да се развивам в тази посока. Посока, която ме пренася в друго измерение, където всичко е по-магично и най-вече възможно.

Кои са любимите ти илюстратори?

Много са. Бих казала, че основните са Ребека Дотремер, Валерия ДоКампо, Симона Кордеро, Бенджамин Лакомб, Николета Чеколи, Роджър Олмос, Даниела Волпари, Ясен Гюзелев, Пенко Гелев, Ричард А. Кирк, Обри Винсънт Биърдсли, Иван Билибин, Алфонс Мария Муха.

Коя популярна детска книга или приказка би искала да илюстрираш?

„Червената шапчица“ – би ми било приятно.

Как изглежда работното ти място?

Приятно слънчево ъгълче с бюро, нахвърлени скици върху него, преполовени подострени моливи, изхабена, потъмняла от графит гума, цветни разпръснати моливи, акрилни бои, четки, потопени във вода, чай, музика за вдъхновение и куче за компания.

Кой е най-любимият ти момент в процеса на работа? А най-досадният?

Любимият ми момент е когато махам хартиеното тиксо от готова рисунка. Най-досадният – ако мога да го нарека досаден, може би е по-скоро труден – когато започвам нова рисунка и пред мен стои бял лист.

Кой е най-големият комплимент, който са ти правили за твоя илюстрация?

„Рисунките ти са поетични, сладки и меки като млечен хляб, тъкмо изваден от фурната.“

Каква искаше да станеш като малка? Има ли още шанс да се сбъдне?

Винаги съм искала да стана художник и смятам, че мечтата ми е в активен процес да се сбъдне!

Коя е първата ти детска рисунка, която си спомняш?

Един от спомените ми е за голяма рисунка на Бамби. Определено не беше първата, но явно другите не са били твърде запомнящи се.

Кой е любимият ти приказен герой? Защо?

Най-привързана се чувствам към Тоторо, герой от приказката „Моят съсед Тоторо“, написана от Хаяо Миядзаки. Бих се радвала да ми бъде приятел, с когото да слушам музика, да се разхождам в парка и да пия следобеден чай. Каква ли е гледната точка на един пухкав гигант като него? А и на криеница винаги ще съм по-добра от него.

Какво мечтаеш да ти се случи като илюстратор?

Веднъж сънувах, че съм сред природата. Беше есен, имаше вятър и листата минаваха покрай мен като хоризонтална вихрушка. Беше красиво, цветно и нереално. Надявам се някой ден да съм на това ниво като художник върху хартията, не само като мечтател в сънищата.

Коментирането на тази статия е ограничено

Интервю

Интервю

Интервю с Мартина Андонова, илюстраторът на “Двете Кралства”

Интервю с Мартина Андонова, илюстраторът на “Двете Кралства”

Какво или кой ти даде увереност, за да решиш да рисуваш?Рисуването е нещо като пътешествие, което поемаш. Знаеш какво искаш да ти се случи, но не можеш да Какво или кой ти даде увереност, за да решиш да рисуваш?Рисуването е нещо като пътешествие, което поемаш. Знаеш какво искаш да ти се случи, но не можеш да 2021-04-05T12:46:02+03:00 Интервю с Мартина Андонова, илюстраторът на “Двете Кралства”

<p><strong>Какво или кой ти даде увереност, за да решиш да рисуваш?</strong></p> <p>Рисуването е нещо като пътешествие, което поемаш. Знаеш какво искаш да ти се случи, но не можеш да бъдеш уверен как и какво ти предстои и дали изобщо ще стигнеш до желаната дестинация. Не съм била никога напълно уверена в решението си да рисувам. По-скоро имам силно желание да се развивам в тази посока. Посока, която ме пренася в друго измерение, където всичко е по-магично и най-вече възможно.</p> <p><strong>Кои са любимите ти илюстратори?</strong></p> <p>Много са. Бих казала, че основните са Ребека Дотремер, Валерия ДоКампо, Симона Кордеро, Бенджамин Лакомб, Николета Чеколи, Роджър Олмос, Даниела Волпари, Ясен Гюзелев, Пенко Гелев, Ричард А. Кирк, Обри Винсънт Биърдсли, Иван Билибин, Алфонс Мария Муха.</p> <p><strong>Коя популярна детска книга или приказка би искала да илюстрираш?</strong></p> <p>&bdquo;Червената шапчица&ldquo; &ndash; би ми било приятно.</p> <p><strong>Как изглежда работното ти място?</strong></p> <p>Приятно слънчево ъгълче с бюро, нахвърлени скици върху него, преполовени подострени моливи, изхабена, потъмняла от графит гума, цветни разпръснати моливи, акрилни бои, четки, потопени във вода, чай, музика за вдъхновение и куче за компания.</p> <p><strong>Кой е най-любимият ти момент в процеса на работа? А най-досадният?</strong></p> <p>Любимият ми момент е когато махам хартиеното тиксо от готова рисунка. Най-досадният &ndash; ако мога да го нарека досаден, може би е по-скоро труден &ndash; когато започвам нова рисунка и пред мен стои бял лист.</p> <p><strong>Кой е най-големият комплимент, който са ти правили за твоя илюстрация?</strong></p> <p>&bdquo;Рисунките ти са поетични, сладки и меки като млечен хляб, тъкмо изваден от фурната.&ldquo;</p> <p><strong>Каква искаше да станеш като малка? Има ли още шанс да се сбъдне?</strong></p> <p>Винаги съм искала да стана художник и смятам, че мечтата ми е в активен процес да се сбъдне!</p> <p><strong>Коя е първата ти детска рисунка, която си спомняш?</strong></p> <p>Един от спомените ми е за голяма рисунка на Бамби. Определено не беше първата, но явно другите не са били твърде запомнящи се.</p> <p><strong>Кой е любимият ти приказен герой? Защо?</strong></p> <p>Най-привързана се чувствам към Тоторо, герой от приказката &bdquo;Моят съсед Тоторо&ldquo;, написана от Хаяо Миядзаки. Бих се радвала да ми бъде приятел, с когото да слушам музика, да се разхождам в парка и да пия следобеден чай. Каква ли е гледната точка на един пухкав гигант като него? А и на криеница винаги ще съм по-добра от него.</p> <p><strong>Какво мечтаеш да ти се случи като илюстратор?</strong></p> <p>Веднъж сънувах, че съм сред природата. Беше есен, имаше вятър и листата минаваха покрай мен като хоризонтална вихрушка. Беше красиво, цветно и нереално. Надявам се някой ден да съм на това ниво като художник върху хартията, не само като мечтател в сънищата.</p>

,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки