Open/Close Menu Издателството на децата. И техните родители.
IMG_7607

За плодовите пюрета – ясно. За кашите – ясно. За гърнето – ясно. Но коя е подходящата възраст за въвеждане на книги?

Днес сме склонни да избързваме. В стремежа си да дадем на детето най-доброто сякаш съкращаваме времето, което му е отредено да е дете, да не знае много неща, да не умее много неща, да се радва на свободата си и да ползва неконтролируемо своето любопитство. В този ред на мисли дали книгата не трябва да изчака? Да изчака момента, когато детето вече ще разбира, ще се заслушва? Или поне няма да къса?

Всъщност… не! Ние смятаме, че с книгите не трябва да се чака – подходящи са за всяка възраст! Още в коремчето на мама е полезно гласът на книгата да стига до бебето. Но освен това, ние виждаме две много важни ползи в запознаването с книгата дори при най-малките деца.

Първо, присъствието на книгата в ежедневието, възможността детето да я разглежда и дори дъвче (защото така я опознава в началото) скъсява дистанцията между дете и книга. Така тя влиза в  живота, става част от обичайното – от онова, което правим с удоволствие всеки ден! Не се появява триумфално на някакви „навършени години“, не стъпва по червен килим, не носи корона, не се държи така, сякаш е недостойно за нея. Не се тревожете – детето ще се научи да я уважава. Не защото така сме му втълпили, а заради всичко най-прекрасно, което ще открие между страниците ѝ с времето. Ще започне да се грижи за книгата, когато усети колко много му дава. И това ще е истинска любов!

Второ, книгата е толкова достъпен, удобен и лесен начин детето да е в контакт с изкуството още от най-ранна възраст. Разбира се и книгата следва да е произведение на изкуството! А в България все още страдаме от дефицит на естетика и усет. Видно е във всичко: като започнем от изолациите по жилищните сгради, решени в „кърпен модерн“, и стигнем до рекламите на кафемашини по радиото. Да, трябват ни хубави книжки за децата, за да не растат те поредните възрастни, които описват произведения на изкуството като „странни“, заради липсата на контакт с изкуство.

Ето защо ние сме убедени, че книгите са за всички! Дори за най-малките! И всеки заслужава хубава книга. Особено най-малките!

Когато преди години издадохме серия книжки за бебета на южнокорейския автор Ил Сунг На, отново скачахме в дълбокото със затворени очи. Артистични бебешки книжки? Що за животно е това? Не, няма да върви! Оказа се обаче, че отново българските родители и деца са подценявани. Защото интересът към тези книги продължава да е огромен, а тиражите – изчерпани.

Днес подготвяме нови прекрасни бебешки книжки за нашата нова рибешка категория „Бебешка библиотека“. Очаквайте съвсем скоро приказно красива серия – подходяща за въвеждане от най-ранна възраст.

А междувременно – благодарим ви, че оборвате всички мрачни прогнози, благодарим ви, че сте нашата надежда, нашата мотивация и нашият смисъл.